SITxell
català  |  castellano  |  english

News

21/01/2016

Now available on the SITXELL website the first maps of ecosystem services in the province of Barcelona

Under the collaboration agreement between the Department of Territory and Sustainability of the Barcelona Provincial Council, the Institute of Environmental Science and Technology (ICTA) of the Autonomous University of Barcelona (UAB) and CREAF (Center for Ecological Research and Forestry Applications), it’s been launched the mapping of ecosystem services of the province of Barcelona under the Land Information System Network of Open Spaces (SITxell). The work of the three institutions has already offered the first maps of support, provisioning, regulating and cultural ecosystem services. The initiative also includes the participation of other teams that regularly collaborate in the SITxell project, as ICO (Catalan Institute of Ornithology) and the Farmers Union (Unió de Pagesos). The different layers of geographical information produced until now are available on the map server of the Barcelona Provincial Council. As they are upgraded, or we are producing new ones, they will be distributed through the same platform.31/12/2015

The Barcelona Provincial Council presents the first maps of ecosystem services in various forums

In recent months, the Land Analysis and Planning Office has been invited to present the progress in mapping ecosystem services in several workshops, seminars and conferences. Thus, in June 2015 the paper "Identification and mapping of ecosystem services at local level" was presented in Fedenatur Conference (European Association of Peri-Urban Parks) held in Milan. In November, OTPAT experience was also exposed in two events that took place in Barcelona: "Biophilic cities" Course organized by the CUIMPB (Menendez Pelayo International University Consortium of Barcelona) and the conference "Ecosystem services provided by forests ", organized by CREAF, the Catalan Biology Society and the Catalan Institute of Natural History. Finally, the City of Zaragoza invited the OTPAT to participate in the workshop "Life Natural Zaragoza - Zaragoza Green Infrastructure".


Forum webs: Fedenatur Conference program 2015, Biophilic cities Course, CREAF-SCB-ICHN Conference 2015, LIFE Zaragoza Natural04/11/2014

Conferència final del projecte GreenInfraNet a Holanda
"Establint lligams"

La província de Flevoland, en la seva qualitat de soci líder, va ser la seu de la conferència final del projecte GreenInfraNet que es va celebrar del 3 al 5 de novembre a la ciutat d'Almere, Holanda. Aquest projecte està cofinançat per la Unió Europea a través del seu Program Interreg IVC. La conferència es va fer conjuntament amb un altre projecte Interreg IVC, “Smart Europe”, sota el lema “Establint lligams” (Growing Connections). L’objectiu era establir vincles entre els dos projectes, que cerquen solucions polítiques i tècniques a qüestions cabdals actualment a Europa, com l’establiment d’un nou model social i econòmic en el marc del concepte d’infraestructura verda i les solucions basades en la natura. Entre els temes que es van tractar hi ha la conservació de la biodiversitat, en relació amb l'agricultura, el lleure o la planificació urbana o la innovació tecnològica i científica. Aquesta conferència va reunir participants de tota Europa, inclosos els membres de l'Assamblea de Regions d'Europa (ARE), experts internacionals i professionals que treballen en àmbits com la natura, la infraestructura verda o la innovació.


Web de les jornades: GreenInfraNet ->Programa, presentacions i galeria de fotos, Smart Europe16/10/2014

Jornades tècniques de tardor al Castell de Montesquiu
"Infraestructures verdes: inversió sostenible en benefici de les persones i la natura"

Carles Castell, de la Gerència d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, va parlar del projecte europeu GreenInfraNet , que té per objectiu el foment i desenvolupament de la infraestructura verda a la Unió Europea. La Diputació de Barcelona és sòcia del projecte, al qual ha aportat l'eina SITxell, un sistema d'informació territorial que permet cartografiar i valorar els espais lliures dels territoris i, amb ells, els serveis ecosistèmics que ofereixen.

Jornades tècniques Jornades tècniques logo

Notícies:La Vola, Revista de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la Sostenibilitat
Web de les jornades: Jornades Tècniques, Programa01/04/2014

Jornada sobre ‘50 anys de canvis en el territori: el mapa de cobertes del sòl de 1956 de la província de Barcelona'

La fotografia aèria de l’any 1956, el “vol americà”, constitueix la primera imatge global de Catalunya, obtinguda just abans dels principals desenvolupaments econòmics i socials dels anys 60 i 70. Per això, representa un punt de referència clau, a partir del qual es poder analitzar els processos territorials que han tingut lloc els darrers 50 anys.
La Diputació de Barcelona va generar l’ortofotografia de l’any 1956 per a tota la província de Barcelona a partir dels fotogrames originals del vol cedits pel Ministeri de Defensa. A partir d’aquest material, en conveni amb el CREAF s’ha realitzat el Mapa de Cobertes del Sòl de 1956 de la província de Barcelona. Aquest mapa mostra la distribució de les principals cobertes (forestals, agrícoles, urbanes) i combinat amb mapes recents permet analitzar l’evolució recent del paisatge.


Notícies completes: El Periódico de Catalunya, L'Informatiu dels Parcs
Programa: Programa de la jornada tècnica
Intitut Cartogràfic de Catalunya: Consulta Fotos aèries 1956-5711/07/2013

Reunió de treball projecte GreenInfraNet

L'objectiu de la reunió de treball va ser presentar l'experiència de FCC (Fingal County Council) i la metodologia seguida per la integració de l'infraestructura verda als plans especials a nivell local. Durant les sessions del matí va haver-hi presentacions sobre diversos aspectes dels indicadors geogràfics i de l'ordenació del territori. Pel que fa a les activitats de la tarda, es van fer sortides als indrets on es porta a terme el projecte d'infraestructura verda

Projectes: Fingal Development Plan, Barcelona Region
Nota de Premsa: GreenInfraNet04/12/2012

El projecte SITXELL i la Xarxa d'Infraestructura Verda (GreenInfraNet)

La Xarxa d'Infraestructura Verda (GreenInfraNet) és una associació de dotze regions d'arreu d'Europa. Els seus socis colaboren en la promoció del desenvolupament i la implementació de la infraestructura verda a les regions de la UE, mitjançant l'intercanvi d'experiències i coneixements, i de la identificació, l'anàlisi i la transferència de bones pràctiques. Aquest projecte de tres anys es va posar en marxa l'abril de 2012 i està cofinançat pel programa europeu INTERREG IVC.

El projecte Xarxa d’Infraestructura Verda és una resposta al repte de la conservació de la biodiversitat a Europa i a la pèrdua de valuosos ecosistemes i dels seus serveis associats.L'objectiu principal del projecte és enfortir el desenvolupament i la implementació de la infraestructura verda a les regions de la UE amb la finalitat de conservar la biodiversitat i els serveis ecosistèmics en estreta col·laboració amb altres mesures polítiques relacionades amb, per exemple, l'agricultura, el desenvolupament urbà, el transport, el lleure i l’adaptació al canvi climàtic. A la Regió Metropolitana de Barcelona apareixen sovint conflictes entre els diversos interessos en relació amb els usos del sòl. La millora de la coordinació entre els diferents nivells i departaments de l'administració pública, així com la integració de les polítiques comunes, són aspectes que permeten consolidar una planificació territorial sostenible. La Diputació de Barcelona està executant el projecte SITxell, un sistema d'informació territorial amb l’objectiu de realitzar una anàlisi exhaustiva dels espais lliures de la província i els seus valors. El sistema incorpora el punt de vista de la infraestructura verda i ja ha estat utilitzat en l'anàlisi del sòl i la planificació territorial de més de 70 municipis de la província i per diversos departaments de la Generalitat de Catalunya. Com a resultat, la Diputació de Barcelona ofereix un valuós coneixement per compartir amb la Xarxa d’Infraestructures Verdes.

Notícies completes: Nota de premsa de la Diputació de Barcelona28/07/2012

El SITxell present als mitjans de comunicació.

El passat dilluns, 25/07/2012, la delegació de la Diputació de Barcelona va recollir el primer premi UNPSA 2012 a la seu de les Nacions Unides (Nova York). Per aquest motiu el SITxell va aparèixer a diversos informatius a televisió.
28/07/2012

El SITxell recull el primer premi UNPSA 2012 a la seu de les Nacions Unides (Nova York).

El passat dilluns, 25/07/2012, la delegació de la Diputació de Barcelona va recollir el primer premi UNPSA 2012 a la seu de les Nacions Unides (Nova York).
Els Premis UNPSA de les Nacions Unides són el màxim reconeixement a nivell mundial de l'excel·lència en el sector públic. De caràcter anual, aquests premis es van establir l'any 2003, i en la present edició del 2012 s'han atorgat en cinc categories diferents (Promovent la prevenció i lluita contra la corrupció; Millorant la prestació dels serveis públics; Millorant la participació ciutadana; Millorant la gestió del coneixement en el sector públic i Promovent l'enfocament de gènere en la prestació dels serveis públics). Enguany, s'hi ha presentat més de 400 projectes de tot el món.

Vincles relacionats: Nota de premsa
Notícies completes: Nota de premsa de la Diputació de Barcelona , Nota de premsa ESRI.05/06/2012

Jornada "El projecte SITxell: Conservació del patrimoni natural i beneficis ambientals dels espais lliures de la província de Barcelona"

14 de juny, dijous, a les 9 hores. Sala d’actes de l’Edifici del Vagó Recinte Escola Industrial. Comte d’Urgell, 187 · 08036 Barcelona

Els espais lliures -naturals i agraris- juguen un paper fonamental en l'estructuració i l'equilibri territorial, especialment en regions molt dinàmiques, com la província de Barcelona. Més enllà de la necessitat d'assegurar la conservació de la biodiversitat i els processos ecològics, els espais lliures ofereixen tot un seguit de serveis ambientals (abastament, regulació, culturals) imprescindibles per a la nostra societat.
En aquest marc, l'adequada planificació i gestió d'aquests espais resulta una qüestió clau, de caràcter transversal, que ha de ser abordada de forma global i coordinada pel conjunt d'organismes públics i privats implicats. La Diputació de Barcelona, a través del projecte SITxell, ha desenvolupat un programa de suport i assessorament als municipis, i altres administracions públiques, que, partint d'una anàlisi del territori rigorosa i pluridisciplinar, vol afavorir aquesta imprescindible visió compartida i les sinergies entre els diversos agents.
A la jornada tècnica els grups participants en el projecte exposaran les principals característiques del SITxell des del punt de vista de les diferents disciplines que conformen l’estudi del territori. També es presentaran les experiències de diferents usuaris i alguns resultats obtinguts en l’aplicació del SITxell a escala municipal.

Vincles relacionats: Consulta del programa i inscripcions
Notícies completes: Nota de premsa .16/05/2012

El SITxell, primer premi de les Nacions Unides en la categoria "Millorant la Gestió del Coneixement en el Sector Públic"

Els Premis UNPSA de les Nacions Unides són el màxim reconeixement a nivell mundial de l'excel·lència en el sector públic. De caràcter anual, aquests premis es van establir l'any 2003, i en la present edició del 2012 s'han atorgat en cinc categories diferents (Promovent la prevenció i lluita contra la corrupció; Millorant la prestació dels serveis públics; Millorant la participació ciutadana; Millorant la gestió del coneixement en el sector públic i Promovent l'enfocament de gènere en la prestació dels serveis públics). Enguany, s'hi ha presentat més de 400 projectes de tot el món. El lliurament dels premis tindrà lloc el dia 25 de juny a la seu de les Nacions Unides a Nova York, i els dies 26 i 27 se celebrarà un fòrum tècnic durant el qual es presentaran els projectes guanyadors.

Vincles relacionats: United Nations Public Service Awards
Notícies completes: Nota de premsa de la Diputació de Barcelona, Notícia a Ecodiari, Notícia a Localret21/11/2011

El SITxell, finalista del Premi Europeu en el Sector Públic 2011

L'Institut Europeu de l'Administració Pública (EIPA), va lliurar el 17 de novembre a Maastricht (Holanda) els Premis EPSA 2011 (Premis Europeus en el Sector Públic). El projecte 'SITXELL: Integració dels valors naturals i dels serveis dels ecosistemes en la planificació del territori', presentat per l'Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial, de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona va ser premiat com a finalista dins del tema 'Solucions per a l'ambientalització del sector públic', juntament amb quatre propostes provinents de Portugal, Finlàndia, Àustria i Romania.

Vincles relacionats: European Public Sector Award
Notícia completa: Nota de premsa de la Diputació de Barcelona27/09/2011

El SITxell és nominat als Premis Europeus del Sector Públic 2011

L'Institut Europeu de l'Administració Pública (EIPA) ha seleccionat el projecte 'SITxell: Integració dels valors naturals i dels serveis dels ecosistemes en la planificació del territori', presentat per l'Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial, de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, en el marc del Premis Europeus del Sector Públic (EPSA) 2011.
Vincles relacionats: European Public Sector Award, EPSA 2011 Nominees
Notícia completa: Nota de premsa de la Diputació de Barcelona15/03/2011

L’equip del SITxell participa en les jornades sobre "Los Gobiernos Locales y la estrategia de biodiversidad en el horizonte 2020", organitzat per la Federación Española de Municipios y Provincias, Madrid.

Programa de les jornades: Programa19/11/2010

El projecte SITxell participa en la conferència sobre la implementació de la infraestructura verda per Europa, a Brussel·les, organizat per la Comissió Europea del medi ambient.

Referència: Green Infrastructure Implementation. Brussels, november 2010. EC, DG Environment.
Publicació: http://ec.europa.eu/environment/life/publications/lifepublications/lifefocus/documents/green_infra.pdf13/11/2010

L’equip del SITxell participa en la Eurosite Annual Conference 2010, a  Dunblane (Escòcia), amb el títol ‘The Challenge of Managing Sites in a Changing Environment’.13/11/2010

Disponibles els vídeos de la jornada tècnica: 50 anys de canvis al territori: el Mapa de cobertes del sòl de 1956 de la Regió Metropolitana de Barcelona.

Ja es poden visualitzar els videos íntegres de la jornada tècnica: 50 anys de canvis al territori: el Mapa de cobertes del sòl de 1956 de la Regió Metropolitana de Barcelona, celebrada el passat 11/05/2010 al Museu Marítim de Barcelona.20/05/2010

S’exposa l’experiència de la Diputació de Barcelona en la gestió de la biodiversitat i la planificació territorial en el marc del “VII Foro de biodiversidad del Comité Español de la UICN” a Málaga, organitzat pel Comité Español de la UICN.

Programa: http://www.uicn.es/content/view/189/88/lang,spanish/
Presentació: http://www.uicn.es/images/pdf/Carles_Castell.pdf03/05/2010

Jornada tècnica 11/05/2010. 50 anys de canvis al territori: el Mapa de cobertes del sòl de 1956 de la Regió Metropolitana de Barcelona.

La Diputació de Barcelona ha generat, d'una banda, l'ortofotografia de l'any 1956 per a tota la província de Barcelona a partir dels fotogrames originals cedits pel Ministeri de Defensa i, de l'altra, en conveni amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) el Mapa de Cobertes del Sòl de 1956 de la Regió Metropolitana de Barcelona.. Aquest Mapa de Cobertes mostra la distribució de les principals cobertes (forestals, agrícoles, urbanes) i permet analitzar la seva evolució fins a l'actualitat.
A la jornada tècnica es presentarà el procés d'elaboració de l'ortofotografia del 1956 i del Mapa de Cobertes del Sòl, així com la seva consulta per Internet a través de Geoserveis. També s'exposaran les principals dades d'evolució del territori d'aquests darrers 50 anys, així com les seves aplicacions potencials en el camp de l'ordenació del territori.
El proper dimarts 11 de maig a les 10:30 hores, al Museu Marítim de Barcelona, el Sr. Josep Mayoral, Diputat President de l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona presentarà el projecte 50 anys de canvis al territori: el Mapa de cobertes del sòl de 1956 de la Regió Metropolitana de Barcelona.13/04/2010

L’equip del SITxell participa en el seminari internacional: El desafío de la gestión de los espacios naturales de Andalucía en un mundo cambiante. Una cuestión de valores. Sevilla, Junta de Andalucía.23/11/2009

Es presenta el SITxell en el marc de les jornades: La biodiversitat a Espanya davant el canvi climàtic, bones pràctiques i recursos per l’adaptació. Europarc-España, Madrid.

Referència: La biodiversidad en España ante el cambio climático: buenas prácticas y recursos para la adaptación”, Madrid, setiembre de 2009. EUROPARC-España11/11/2009

Disponible el video de la jornada tècnica: La cartografia ambiental territorial al servei dels municipis de la província de Barcelona.

Ja es poden visualitzar els videos íntegres de la jornada tècnica: La cartografia ambiental territorial al servei dels municipis de la província de Barcelona., celebrada el passat 25/09/2009 a Can Batlló - Diputació de Barcelona.25/06/2009

Ja es poden visualitzar i consultar els mapes de valors del SITxell a través dels geoserveis de la IDEBarcelona.

Han estat publicats els geoserveis de la cartografia de valors del SITxell, cosa que permet visualitzar i consultar tots els mapes associats directament en el SIG de l'usuari que permeti el protocol WMS.
Per tal de configurar els geoserveis, podeu trobar les instruccions a la pàgina WEB de la IDEBarcelona.16/06/2009

Jornada tècnica 25/06/2009: La cartografia ambiental territorial al servei dels municipis de la província de Barcelona.

L'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona organitza, el dijous 25 de juny a partir de les 10 del matí, una jornada sobre 'La cartografia ambiental territorial al servei dels municipis de la província de Barcelona'. La jornada tindrà lloc a la sala d'actes de l'Edifici Can Batlló, al Recinte de l'Escola Industrial de Barcelona.
Disposar d'una cartografia temàtica ambiental de qualitat és essencial per a la millora de la presa de decisions territorials. ara, la cartografia ambiental del Sistema d'Informació Territorial de la Xarxa d'Espais Lliures de la Província de Barcelona (SITxell) és accessible a través del Sistema d'Informació Territorial Municipal (SITMUN) de la Diputació de Barcelona per a tots els municipis de la província.
A la jornada es mostraran les característiques de la cartografia ambiental territorial disponible (valoració del medi natura, activitat agrària, paisatge, connectivitat ecològica, etc) i els potencials usos a escala municipal (planejament urbanístic, espais naturals d'interès local, plans específics i de protecció).
A més, l'Oficina de Cartografia i SIG Local farà una breu introducció al SITMUN i les seves novetats.
La jornada tècnica s'adreça als tècnics i regidors relacionats amb l'urbanisme i el medi ambient que necessiten disposar d'informació cartogràfica actualitzada per utilitzar-la com a suport de les decisions territorials.16/06/2009

Visualització i consulta de la cartografia de valors del SITxell a través del SITMUN.

A partir d'avui, qualsevol usuari pot consultar a través del servidor de mapes corporatiu de la Diputació de Barcelona (SITMUN) la cartografia de valors dels espais lliures de la província de Barcelona.
El SITMUN ofereix les eines necessàries per tal de visualitzar i consultar la cartografia pròpia del SITxell, així com la combinació d'aquestes capes amb d'altres d'interès (topogràfics, ortofotografies, altres mapes temàtics, etc.).
Els municipis adherits al SITMUN, a més de la visualització i consulta, poden descarregar tota la cartografia del SITxell referent al seu municipi per Es recomana llegir les metadades que acompanyen a cada mapa per a una correcta interpretació.25/03/2009

L’equip del SITxell ha estat convidat per la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea a participar en l’equip de treball de la nova infraestructura verda per Europa, a Brusel·les.

Referència: Towards a Green Infrastructure for Europe. Brussels, march 2009. EC, DG Environment.
Publicació: http://green-infrastructure-europe.org/download/EC%20Workshop%20proceedings%20Green%20Infrastructure%20final05/10/2008

El SITxell es presenta en el Congrés mundial per la natura, organitzat a Barcelona per la UICN.12/12/2007

Els experts col·laboradors del SITxell es reuneixen per exposar els seus treballs, per debatre les diferents aproximacions a la valoració dels espais lliures, i els avenços en la metodologia per a una valoració global.27/06/2007

El SITxell ha estat convidat al curs d’estiu “Retos para detener la pérdida de biodiversidad. Mecanismos y herramientas de aplicación a la Comunidad Autónoma Vasca” organitzat per la Reserva de la Biosfera de Urdaibai en col·laboració amb el Campus de Bizkaia de la Universitat del País Basc.25/06/2007

Reunió de seguiment dels diferents estudis realitzats pels experts col·laboradors del projecte. Cada expert presenta la seva metodologia i els resultats obtinguts fins al moment. Del intercanvi d’experiències entre els grups, es vol establir les bases per treballar en una valoració global, que tingui en compte els diferents punts de vista, dels espais lliures.23/05/2007

El SITxell participa en la jornada “Ordenación del territorio, urbanismo y espacios naturales protegidos. ¿una integración posible?” organitzat pel Col·legi de Biòlegs de Madrid, l’Associació “Territorios Vivos” i la FUNDICOT, a Madrid.15/01/2007

Es presenta el SITxell a la reunió d’Europarc – Illes Atlàntiques amb la temàtica “més enllà dels límits: paisatges protegits, ciutats i la convenció europea del paisatge.

Referència: Beyond Boundaries - Protected landscapes, cities and the European Landscape Convention. London, January 2007. EUROPARC Atlantic Isles.
http://www.europarc-ai.org/18/01/2006

Es presenta el SITxell a l'Escola d'Arquitectura de la Universitat de Talca (IX Región, Chile).

Dos membres de l'Oficina tècnica de planificació i anàlisi territorial han estat convidats per l'Escola d'Arquitectura de la Universitat de Talca (IX Región Chile) per explicar l'experiència del SITxell. Avui realitzaràn una conferència davant dels alumnes i professors de l'escola. L'estada a la Universitat de Talca s'allargarà una setmana per tal de compartir experiència en l'ordenació i planificació del terrritori.01/04/2005

Es presenta l’experiència del SITXell en el marc del Seminari internacional d’experiències de gestió en parcs nacionals, a Roskilde, Dinamarca.

Referència: International experiences of National Park Management. Roskilde (Denmark), april 2005. District of Roskilde/University of Roskilde.04/11/2004

El SITxell participa en la conferència “Urban growth and public open space”, a la Universitat de Delft, Països Baixos.21/06/2004

Flor de Maig amb els experts del SITxell. L’equip del SITxell reuneix per primera vegada a tots els experts col·laboradors del projecte per tal d’establir unes directrius sobre com valorar els espais lliures.27/03/2003

Es presenta per primer cop en públic el SITxell, en el marc del III simposi internacional sobre espais naturals i rurals en àrees metropolitanes i periurbanes (Fedenatur, Barcelona).

Publicació: http://www.fedenatur.org/docs.aspx?lng=es&iddoc=8
Article: http://www.fedenatur.org/docs/docs/240.pdf

 

Technical documents

downloads >

Research documents

downloads >

Links

enter >

Àrea de Territori i Sostenibilitat
Comte d'Urgell 187, 3a planta, Edifici Rellotge
08036 Barcelona. Tel. 934 022 896